Uzsoki - A jövő kórházát építik

Bár az Uzsoki Utcai Kórházat senkinek nem kell bemutatni, hiszen az elmúlt években az általános profilú intézmények között kimagasló színvonalúvá fejlődött, az azonban újság, hogy ez a fejlődés az elmúlt egy évben még látványosabb az új főigazgató, dr. Ficzere Andrea munkája nyomán. A 2013-ban megvalósult beruházások és a jövőbeni tervek olyan új területeken törnek utat, mint a telemedicina vagy a gyógyturizmus. Beszélgetésünk fő témája a másfél hónapja átadott VIP részlegük, több szempontból országelsővé fejlesztett onkológiai centrumuk, valamint további XXI. század-ízű tervek sora.

Kérem, hogy néhány jellemző adattal mutassa be az Uzsoki méretét. Mekkora az ellátási területük, egy év alatt hány ambuláns és fekvőbeteg ellátás történik?

Ambuláns keretek között egy évben 690.000 beteget látunk, el, 27.000 páciens részesül fekvőbeteg-ellátásban. Ellátási területünk minden osztályt figyelembe véve 3.441.328 lakosra vonatkozik, Pest megye, Nógrád megye és Heves megye területéről. A hozzánk tartozó lakosok száma ugyanakkor szakmánként változó, de a legtöbb területen jelentős méreteket ölt. A legnagyobb, két és fél millió embert jelentő terület ellátását onkológiai központunk biztosítja, de közel 1 millió lakos tartozik ortopédiai-traumatológia osztályunkhoz és 600.000 felett van az urológiai osztályunkhoz tartozó páciensek száma.

Az Uzsoki Utcai Kórház mindig híres volt többek között korszerű onkológiai ellátásáról. Az ide tartozó lakosságszám méretén túl mi támasztja alá azt, hogy központjukat a főváros két nagy centruma között (az Országos Onkológiai Intézet mellett) az egyikként tartják számon?

Komoly respektünk van az onkológia területén, mivel nálunk komplex ellátás zajlik. Az onkoradiológiai kezelés mellett számos szakterület onkológiai vonatkozását is lefedjük, hogy csak példákat említsek: neuro-onkológia, kardio-onkológia, onkosebészet, de a fül-orr-gégészeten is nagy számban látnak el tumoros betegeket.

Jelentős onkológiai centrumként a kezelésre már nem alkalmas állapotban lévő páciensek szakszerű ellátását is felvállalják valamilyen módon?

Lehetőségeinknek megfelelően jelenleg is ellátjuk a szupportív terápiát és fájdalomcsillapítást igénylő pácienseket, de mivel az igény valóban nagy a palliatív ellátásra, jövő év elején terveink szerint egy új, fájdalom centrumként működő osztályt tervezünk nyitni, mely komplett kezelést biztosít ezen betegeink számára. Itt nem csak az onkológiai betegséggel élő, hanem az ortopédiai elváltozások vagy neurológiai hátterű fájdalmak miatt szenvedő pácienseinknek is meg tudjuk adni a legkorszerűbb terápiákat. Mindezt komplex stáb biztosítja majd, aneszteziológus, onkológus, neurológus, ortopédus, pszichiáter, pszichológus és gyógytornász várja a betegeket – ahogyan eddig is – de mostantól egy osztályon, egy cél érdekében összpontosítva szaktudásukat.

Új CT berendezéssel gazdagították eszközparkukat. Miben nyújt új lehetőségeket az új készülék?

A régi készülékünk elavult, ezért feltétlenül szükség volt erre a beruházásra, mely a betegellátást is nagy mértékben megkönnyíti. Az új készülék 64 szeletes, ami azt jelenti, hogy összehasonlíthatatlanul gyorsabb, mint a régi, és a lehető legkisebb sugárterhelést mér a páciensekre. A krónikus betegséggel élő emberek számára nem mindegy, hogy rendszeres kontrollvizsgálatuk során mennyi sugárzást kapnak, ahogyan az sem, hogy több órát kell-e várniuk a folyosón a vizsgálat elvégzésére, vagy sem. Örömmel mondhatom, hogy a közeljövőben ez az eszközpark még tovább fejlődik: a hírek szerint az év elején új MR készülékkel leszünk gazdagabbak. Így már valóban komplex a centrumunk – izotóp diagnosztikánk is van, és az onkológiai beruházás kapcsán két vadonatúj sugárterápiás készülék került hozzánk, valamint egy régebbi készüléket is sikerült felújítani.

Milyen egyéb műszeres beruházás történt az elmúlt időszakban?

A felsoroltakon túl több osztályon biztosítottunk kisebb műszereket 40 millió Ft-os tételben.

Az új CT berendezés beszerzéséhez milyen források álltak rendelkezésre?

A költségek felét a 2012-es visszavont konszolidációs pénzből kaptuk, felét önerőből biztosítottuk.

Okoz-e Önöknél nehézséget az orvosok és ápolók nyugdíjazása, külföldre vándorlása?

Szakembergárdánk országos-, egyes munkatársainkat tekintve világhírű. Az Uzsokiból nem mennek el a kollégák, sőt, kilenc rezidenst vettünk fel az elmúlt időszakban. Az Intézmény vonzerejének köszönhetően ilyen problémával a szakdolgozókat tekintve sem nem kell szembenéznünk. A Kórház vezetése nagyra értékeli ezt a „hűséget”, VIP osztályunk létesítésének is az volt az egyik fő célja, hogy munkatársainknak további bevételi forrást biztosítsunk. Tudjuk, hogy milyen alacsonyak a bérek az egészségügyben és szinte mindenki másodállásban is dolgozik – mi ennek lehetőségét szeretnénk házon belül biztosítani dolgozóink számára.

Milyen terápiás területeken nyújt szolgáltatásokat a nemrég indult VIP osztály?

Elsősorban ortopédia működik a VIP részlegen – endoprotetika, arthroszkópia, stb. – de szükség szerint valamennyi szakma képviselteti magát – így láttunk már el itt sebészeti, kardiológiai, nőgyógyászat, urológiai ellátást igénylő pácienst is, valamint szűrőcsomagokat is biztosítunk ügyfeleink számára. Utóbbi szolgáltatás vonatkozásában különböző, életkorra és nemre kidolgozott szűrőcsomagokat kínálunk, melyek között van, amelyik ambuláns ellátást-, és van amelyik (általában) két napos benntartózkodást tesz szükségessé. A szűrés vonatkozásában multinacionális cégekkel is szerződéseket kötünk. Mindezeken túl különböző magánintézmények háttérintézményeként is funkcionál részlegünk, hiszen általában nem áll a privát kórházak rendelkezésére az a háttér, ami az Uzsokiban adott.

Kiket várnak ide?

Pácienseink különböző mértékben vehetik igénybe VIP szolgáltatásainkat – különböző - más-más kártyával jelölt – csomagok vonatkoznak arra is, hogy milyen mértékben állunk rendelkezésükre. Ezek a csomagok személyre szabhatóak. Nagyon fontos számunkra a gyógyturizmus fejlesztése, arab, román, kanadai, skandináv betegeink egyaránt voltak már, pedig nincs két hónapja, hogy fizetős részlegünk megnyitotta kapuit. Az arab piac kiemelt célközönségünk, Hangody Professzor Úr kapcsolatai révén ez egy reális elképzelésnek bizonyul. Ortopédiai osztályunk FIFA Centrum – van tehát hagyománya annak is, hogy a sportolók ellátására is szakosodjunk. Szeretnénk megcélozni a külföldön élő magyarokat, akik amúgy is ellátogatnak Magyarországra rokonaikhoz, illetve a belföldi ügyfelekre is nagyon számítunk. Kerületen belül célzott együttműködést valósítunk meg mind az alapellátásban tevékenykedő kollégákkal, mind a Szakrendelővel, hogy valamennyi orvos – és ezáltal beteg – tisztában legyen ezzel a lehetőséggel. Igaz, hogy OEP támogatás nélkül, de aki anyagilag megengedheti magának, az elkerülheti a fél-, egyéves várólistát, és ez bizony nagyon nem mindegy egy beteg, sokszor fájdalommal élő ember számára. Úgy gondolom, hogy állami fenntartású kórházban nem nagyon van konkurenciája a VIP részlegünknek.

A VIP részleg ortopédiai profilja megnyilvánul abban is, hogy az itt alkalmazott orvosok nagy része ortopédus?

Jelenleg a VIP osztály vezetője Szerb főorvos úr, aki az Ortopédiai Osztály munkatársa, továbbá két osztályos orvos dolgozik még itt szintén erről a területről, de most veszünk fel egy belgyógyászati ellátásért felelős doktornőt a VIP részlegre, aki a nem sebészeti jellegű ellátást koordinálja majd. Az SBO-val közösen koordinálva sürgősségi profilunk is van a fizetős részlegen belül. Alapvetően az éves díjat fizető (kártyás) ügyfeleink számára alakítottuk ki ezt a rendszert, így aki igényli, annak 7x24 órában állunk majd a rendelkezésére ezen a kényelmi színvonalon.

Összesen hány szoba és ágy áll rendelkezése a VIP részlegen?

Egyelőre hat szoba és nyolc ágy, de az év elején bővítést hajtunk végre, még legalább három szobát, valamint VIP várót, ill. pihenőszobát létesítünk, és az SBO-n belül is kialakítjuk a VIP szolgáltatáshoz méltó körülményeket.

Ambuláns betegeket is látnak el VIP körülmények között?

Igény szerint természetesen.

Honnan fognak a betegek értesülni a VIP szolgáltatásról?

Reklámkampányt nem tervezünk, mivel az Uzsoki Utcai Kórház ismertsége okán lehet abban bízni, hogy az Intézményünkön belüli lehetőségekről értesülnek azok, akik számára érdekes lehet ez az ellátási forma. Facebook oldalunkon és honlapunkon minden aktuális információ megtalálható lesz.

Milyen terveik vannak a közeljövőre, illetve hosszabb távra tekintve?

Első és legfontosabb jövőbeni beruházásunk az MR készülék, amelyről korábban szót ejtettem, hiszen ezzel a műszerrel együtt már valóban komplex diagnosztikai központtal rendelkezünk. A közeljövőben befejeződő onkológiai beruházás mellett ötéves tervünkben szerepel a II-es Belgyógyászati Osztály, a Pulmonológiai Osztály és a Laboratórium rekonstrukciója – ezeket az ellátásokat egy épületbe szeretnénk tömöríteni. A VIP részleg további fejlesztését és megfelelő pozicionálását a betegellátás és a gyógyturizmus egészén belül nagyon fontosnak tartjuk. A VIP részleg kapcsán születő álláshelyeket mindig először házon belül hirdetjük meg, külsős emberekkel csak akkor szerződünk ha valamilyen posztra nincs belsős szakember. A másik fontos szempont a pluszbevétel, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az Intézmény úgy szárnyaljon, ahogyan az méltó eddigi hírnevéhez – amire lehetőséget ad a XXI. századi igényeket is kiszolgáló infrastruktúra és a szakmájuk élvonalába tartozó szakembergárda.

Terveink között szerepel, hogy komplett családokat fogadjunk kivizsgálási és/vagy kezelési csomagokkal – a gyermekellátásban a Bethesda Gyermekkórházra támaszkodhatunk.

Nagyon fontos lehetőségeket látok a távmedicina fejlesztésében, mely egyrészt kiszolgálja a VIP részlegen zajló ellátást, amennyiben állandó pácienseink adatait látva orvosaik mindig képben lehetnek állapotukkal kapcsolatban, másrészt a külföldről érkező ügyfelek ellátására is előre fel tudnak készülni kollégáink. Külföldi betegeink az online kapcsolattartás által állandó orvosi felügyelet alatt maradhatnak akkor is, ha elhagyják az országot.

Ezt a struktúrát kiegészíthetjük azzal is, hogy a kórház által ellátott betegek számára egészségügyi paramétereket mérő eszközöket – vércukorszint-mérő, vérnyomásmérő, stb. – biztosítunk, és így, az adatokat időszakonként bekérve követhetjük egészségi állapotuk alakulását. A telemedicina eszközeivel orvosok számára is konzíliumokat tarthatunk – ezt elsőként a májsebészet területén már meg is valósítottuk. Jelenleg nyolc intézményben érhető el májsebészeti ellátás ma Magyarországon, melyek közül mi vagyunk az egyik. A telekonzílium alkalmával kollegáink véleményezik a beteg állapotát, kezelési tervet állítanak fel, s ha szükséges, felajánlják, hogy meg is műtik őket. Egyúttal, ha szükséges – a komplex ellátást szem előtt tartva - biztosítjuk számukra a kemoterápiát és sugárkezelést is. Ennek a programnak a mintájára egyéb szakterületen is lehetőséget adhatunk a távkonzíliumra, de a betegekkel történő interraktív kommunikációt is folyamatosan bővítjük.

Az ortopédia területén már meg is valósult az a más szakterületeken is fejleszthető gyakorlat, hogy a telemedicina eszközeivel közzé teszünk műtéteket. Ez már teleoktatási tevékenység. Az alapellátásban és a szakellátásban dolgozó kollégák számára egyaránt tervezünk a jövőben ilyen online kurzusokat. Az oktatás számunkra nagyon fontos szegmens, ennek jegyében adtuk be a Semmelweis Egyetem pályázatára Oktató Kórház címet igénylő pályázatunkat, s bízunk benne, hogy el is nyerjük. Hat osztályunkon folyik graduális képzés, Traumatológiai Osztályunk egyetemi tanszékként működik, szerepet vállalunk az orvosok posztgraduális képzésében és minden egyéb szükséges kritériummal is rendelkezünk.

A kerületen belül korszerű informatikai háttéren alapuló együttműködést szeretnénk megvalósítani az alapellátást és a szakellátást nyújtó intézetekkel. Ezt a tervünket a szakmapolitika, a GYEMSZI és az Önkormányzat egyaránt támogatja. A három ellátást először egy mintaprojektben kötnénk össze. A végső célok között szerepel, hogy a kerületben zajló egészségügyi ellátás laborhátterét, valamint a radiológiai diagnosztikát az Uzsoki Kórház biztosítsa a betegek számára.

Milyen forrásból valósítják meg az említett informatikai fejlesztéseket?

Az informatikai fejlesztések terén Kórházunk kiemelt szerepet kap, ennek megfelelően reményeink szerint központi forrásokra is számíthatunk, melyhez hozzátesszük – ahogyan a kontrollingrendszer és egyéb fejlesztések kialakításával már eddig is hozzátettük – saját forrásainkat is.

A szakmapolitika emellett még a gyógyturizmus fejlesztésében számít ránk kiemelt mértékben. Eszközbeszerzésre, modernizálásra is számos területen szükség van. Az intézmény jó hírének köszönhetően számos cég alkalmaz bennünket referencia kórházként műszereik széles körben való megismertetése céljával. Példaként említem, hogy egy pilot program keretén belül januárban 50 db vérnyomás-, és vércukormérő készüléket kapunk, 50 db spirométert kora tavasszal szállítanak hozzánk. Számos cég keres meg bennünket ilyen ajánlatokkal, mi pedig általában a legkonstruktívabb vállalatokkal kötünk végül szerződést.

 

Dr. Ficzere Andrea 1992-ben végzett a DOTE ÁOK-n, ezt követően a DE OEC Neurológiai Klinikán dolgozott. 1997-ben tette le neurológiai szakvizsgáját, 2002-ben PhD-zett, majd a Klinika Gyermekneurológiai Osztályának vezető főorvosa lett. Ezt követően egy önkormányzati egészségügyi cég vezetését vállalta, majd 2006-ban reumatológus szakvizsgát, 2010-ben a Corvinus Egyetemen egészségügyi menedzserképző szakon diplomát szerzett. Ezután szakrendelőt vezetett, majd 2012 decemberében elnyerte az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatói posztját. Két gyermek édesanyja, jelenleg ingázik Debrecen és Budapest között, ami annyiban nem megterhelő számára, hogy Pestet – mint mondja – azonnal a szívébe zárta, első pillanattól otthon érezte magát a fővárosban. Idősebb gyermeke jövőre felvételizik a Semmelweis Egyetemre, kisebbik gyermeke kéttannyelvű spanyol tagozatos osztályba jár a debreceni Fazekas gimnáziumban.