• A szülészet és nőgyógyászat nagyjai közé választották a női klinika egykori igazgatóját

Rangos elismerésben részesítette dr. Papp Zoltánt, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egykori igazgatóját az American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG). A szakterület legrégebbi és egyik legjelentősebb tudományos folyóirata egy riportsorozat, a Giants in Obstetrics and Gynecology keretében választotta a szülészet és nőgyógyászat nagyjai közé a szakembert, aki meglátásuk szerint „az orvoslás gyakorlatát megváltoztató egyéniségek egy szűk, de annál fontosabb csoportjának tagja”.

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG) 2016-ban indította el a szakma nagyjait bemutató cikksorozatát, amelynek célja, hogy elismerje azokat, akik az orvoslás gyakorlatát formálják, az olvasók pedig megismerhessék felfedezéseiket, inspiráló és kihívást jelentő útjukat. A 2022. október 1-jén megjelent cikk szerint dr. Papp Zoltán a szülészet-nőgyógyászat és a humángenetika úttörője. “A kollégái körében nagyra tartott orvos-polihisztor ugyanolyan otthonosan mozog a kariotípusok és a magzati ultrahangfelvételek értékelésében, mint a méhnyakrák miatt végzett korszerű, de radikális méheltávolításokban” – írják.

Korát megelőzve dr. Papp Zoltán az 1980-as évek elején rutinszerű ultrahangvizsgálatot vezetett be alacsony kockázatú várandósok körében a veleszületett rendellenességek szűrésére. Csapata három év alatt 63 ezer terhes nőt vizsgált meg, és arra a következtetésre jutott, hogy az ultrahang, illetve az anyánál mért szérum alfa-fetoprotein együttesen a nagyobb anatómiai anomáliák 63 százalékát képes 100 százalékos pontossággal kimutatni. “A rendellenességek ultrahanggal történő sikeres detektálása nagy hatással volt a magyarországi várandósgondozás megszervezésére” – emelte ki a folyóirat.

A nevéhez fűződik egy egyedülálló genetikai elváltozás felfedezése is, a Váradi-Papp-szindróma. Ez az autoszomális-recesszív rendellenesség ultrahanggal diagnosztizálható a terhesség középső harmadában, melynek feltárását és leírását dr. Papp Zoltán feleségével, dr. Váradi Valéria gyermekorvossal és neonatológussal karöltve végezte, aki aneszteziológiai továbbképzést is végzett.

Dr. Papp Zoltán a Semmelweis Egyetemen eltöltött hosszú évek után, 65 évesen búcsúzott az intézménytől, hogy megalapítsa a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinikát Budán. Jelenleg a Magyar Orvosi Hetilap főszerkesztője. Az AJOG szerint 2016-os kinevezése óta nemcsak a folyóirat ismertségét növelte (nyomtatott és online felületeken), hanem impakt faktorát is javította.
Miután nőgyógyászok generációit képezte ki Magyarországon, dr. Papp Zoltán idén februárban, 80 éves korában visszavonult a sebészeti tevékenységtől. Számos kitüntetése és elismerése közül a Liley-érmet, a Roberto Caldeyro-Barcia életműdíjat, illetve az AJOG nemzetközi tanácsadó testületének tagságát emelte ki a folyóirat – mindazonáltal, mint írják, dr. Papp Zoltán tekintélyét talán jobban érzékelteti 46-os Hirsch-indexe és tudományos munkásságára vonatkozó, 13 ezret meghaladó idézeteinek száma.

Több mint 40 könyve jelent meg (legutóbb tankönyvének 6. kiadása), így az oktatás terén is nagy hatást gyakorol. Dr. Papp Zoltán 80. születésnapja alkalmából a Semmelweis Egyetem legmagasabb kitüntetését, a Pro Universitate Érdemrendet adományozta számára, ennek kapcsán elkészült portréja pedig Semmelweis és utódainak portréi közé került korábban vezetett klinikáján.

Nemrégiben jelent meg önéletrajzi kötete, amelyet családjának ajánlott. A bevezetőben dr. Papp Zoltán Keresztury Dezső szavait idézi, amelyek elmondása szerint találóan összefoglalják filozófiáját: “Nem vagyok jobb másoknál, csak teszem a dolgom”.

Dr. Papp Zoltán az AJOG elismerése kapcsán honlapunknak elmondta: “Egy szülészorvos számára nincs is nagyobb elismerés, mint amikor az American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG), a szakterület elsőszámú, vezető folyóirata ilyen megtiszteltetésben részesíti”.

Forrás: Semmelweis Egyetem, https://semmelweis.hu