• Kardiológiai Infrastruktúra fejlesztés valósul meg a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben

Kardiológiai Infrastruktúra fejlesztés valósul meg a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben

Dr. Fontos Géza, Prof. Dr. Andréka Péter

 A Széchenyi 2020 „Onkológiai és kardiológiai eszközpark fejlesztése” című felhívás keretében 2,499 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) hazánkban egyedüli intézményként világszínvonalon látja el az összes felnőtt és gyermek akut és elektív kardiovaszkuláris megbetegedést úgy, hogy számos beavatkozást országos szinten kizárólag itt végeznek (szívkatéteres beavatkozások gyermekkorban, gyermek és kongenitális felnőtt szívsebészet, gyermek és kongenitális felnőtt szívtranszplantáció, gyermek és kongenitális felnőtt műszív beültetés, gyermek és kongenitális felnőtt elektrofiziológiai beavatkozások, valamint speciális felnőtt szívkatéteres beavatkozások). Az Intézet a saját régiójából, de szükség esetén Magyarország egész területéről folyamatosan, a hét minden napján, 24 órában veszi fel a legbonyolultabb felnőtt és gyermek betegeket, akiknek legnagyobb része sürgősséggel kerül az Intézetbe. Ennek megfelelően a GOKVI már ma ellátja a legkomplexebb felnőtt és gyermek, akut és elektív betegek gyógyítását, azonban a XXI. századi ellátás biztosítása érdekében szükségessé vált a meglévő infrastruktúra fejlesztése.

Az EFOP-2.2.22-20-2021-00001 azonosítószámú, a „Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet kardiológiai infrastruktúra fejlesztése” elnevezésű projektnek köszönhetően több olyan fejlesztés valósulhat meg az Intézetben, amely hozzájárul a magas színvonalú betegellátás biztosításához.

A projekt a hazai kardiológiai infrastruktúra fejlesztését teszi lehetővé, amely keretein belül számos kardiológiai eszköz beszerzése mellett, egy kardiovaszkuláris hibrid műtő, a pacemaker laborba telepített C-íves RTG berendezés, valamint egy perifériás DSA műtő kerül beszerzésre az Intézet javára.

Kardiovaszkuláris hibrid műtő – A kardiovaszkuláris hibrid műtő valamennyi ér- és billentyűbetegség, valamint gyermek és kongenitális felnőtt szívhiba kezelését teszi lehetővé egyetlen műtőben. A beteg mozgatása nélkül a berendezésen bármilyen kardiovaszkuláris sebészeti, illetve katéteres eljárás elvégezhető. 

Perifériás érbetegség ellátására optimalizált DSA műtő – Az új perifériás DSA műtőnek köszönhetően a „Mentsük meg a lábakat” szakmai program számára lesz lehetőség dedikált katéterterápiás labort biztosítani. Ebben a műtőben egyedülálló módon lehetőség nyílik a perifériás érbetegségek diagnosztikájára éren belülről elvégzett ultrahang (intravaszkuláris ultrahang) segítségével, illetve magára a terápiára is a nagyon meszes szűkületek mechanikus lecsiszolásával (rotabláció). 

Elektrofiziológiai beavatkozásokhoz angiográfiás berendezés – 

A GOKVI az országban egyedüliként indított gyermek és kongenitális felnőtt szívhibával élőknél ritmuszavar katéteres megszüntetésére dedikált szakmai programot. Az új elektrofiziológiai műtő ezt a tevékenységet fogja támogatni.

A projekt megvalósítását követően az eljárásokhoz való hozzáférés az ország egész területéről érkező betegek számára biztosított lesz.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európiai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósulhat meg.