• Önkénteseket is várnak a 2017-es vizes világbajnokság egészségügyi csapatába

Csaknem 200 önkéntest is vár a Semmelweis Egyetem a 2017-es FINA vizes világbajnokság egészségügyi csapatába, amelynek összességében 600 tagja lesz – mondja Dr. Merkely Béla, az egyetem klinikai rektorhelyettese. A Budapesten és Balatonfüreden rendezendő sportesemény-sorozat orvosi hátterét biztosító csapatának vezetője hozzátette: mind a négy magyarországi orvosképző egyetemről várnak felsőbb éves hallgatókat, rezidenseket, de szakdolgozók és szakorvosok is jelentkezhetnek – utóbbi két kategória nem önkéntes munka. Dr. Merkely Béla hangsúlyozta: az angoltudás alapkövetelmény, a várható feladatokra pedig egy tréningen készítik fel a résztvevőket.

Az év végéig felálló orvos-egészségügyi csapat összesen 600 fős lesz, az önkénteseken kívül 200 szakorvos és 200 szakdolgozó jelentkezését is várják – mondja Dr. Merkely Béla, a stáb vezetője. A klinikai rektorhelyettes hangsúlyozta: az önkéntesektől nem várják el, hogy önálló döntéseket hozzanak, de az újraélesztést meg kell tudniuk kezdeni, és azt is fel kell ismerniük, hogy milyen betegellátási láncot kell elindítaniuk. A Semmelweis Egyetem hallgatóinak két kurzust tartanak a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán, míg a többi egyetemről érkezők a verseny előtti napokban vehetnek részt egy néhány napos felkészítőn.

Magyarországon ekkora sportesemény még nem volt, RS46234_KA-20160229-IMG_6477-scrés a vizes vb összességében is a világ harmadik legnagyobb sportrendezvénye – mondja Dr. Merkely Béla, aki a 2015-ös kazanyi úszó-világbajnokság tapasztalatai alapján arra számít, hogy várhatóan több ezer esetet kell majd ellátni, az egyszerű gyomor-bélrendszeri panaszoktól az eszméletvesztésen át a hirtelen szívhalálig mindenre fel kell készülni. A klinikai rektorhelyettes szerint külön kihívást jelent a vizes vb-hez kapcsolódó Masters Világbajnokság, amelyen szenior versenyzők mérik össze tudásukat, akik között akár százéves résztvevők is lehetnek.

Az orvosi csapat egy része a sportolók lakóhelyén, azaz a szállodákban lesz, illetve a sportlétesítményekben, a versenyek helyszínein – mondja Dr. Merkely Béla hozzátéve, hogy biztosítani kell a sürgősségi és egyéb kórházi ellátást is, amelyben részt vesz az egyetem Uzsoki utcai Kórházban működő Traumatológiai Tanszéke, valamint a Semmelweis Egyetem teljes klinikai infrastruktúrája.

Jelentkezni ide kattintva lehet.

Forrás: Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem